Зелено торене, зачимени междуредия

Регенеративното земеделие навлиза все повече в процесите по отглеждане на лозя. Според аграрните специалисти, то увеличава капацитета на почвата и био разнообразието. Освен това прилагането на подобни практики може да отключи индивидуалния тероар на лозята и да предостави на потребителите уникални по вкуса си вина.

Една от практиките е т.н зеленото торене (сидерация). То представлява засяване на междинни култури, които после се намачкват с палцов валяк. По този начин не позволяват заплевеляване, запазват почвената влага и намалява температурата на повърхността на почвата. Не възпрепятства пръскане или резитба и се използва за намаляване на почвообработките и най-вече при биологично отглеждане.

Използването на смеси от покривни култури могат да допринесат за увеличаване на разнообразието от растения, а това от своя страна да обогати състава от микроорганизми в почвата.

Сеялка за покривни култури АГРОМЕТ

Изцяло съобразена с новия тренд към консервационно земеделие, сеялката за покривни култури АГРОМЕТ е в комбинация с дискова брана.  Като резултат се получава раздробяване на растителните остатъци, изравняване на почвата от следите на трактора  и засяване на семената наплитко в разрохканата почва

Добавената роторна мотика спомага за сваляне на тировете и почвообработка в близост до лозите

 

сеялка покривни

Палцов валяк със заварени метални плочки, служещи за стъпкване и смачкване на растителната покривка в междуредията на лозята.

Металните плочки не са заострени и само нараняват растенията и разбъркват растителните остатъци, без да докосват почвата, като по този начин се избягват последващи нежелани пониквания на плевели.

За да се увеличи агресивността на валяка върху тревата, той може да бъде напълнен с вода, което увеличава теглото му

Свързване към трактор – отпред или отзад, посредством триточковото окачване.

Машината се предлага в следните разновидности

МоделРазмериДиаметърТегло
REV-11.00m550mm340 kg
REV-21.30m550mm396 kg
REV-31.60m550mm550 kg
REV-42.00m550mm670 kg
REV-52.40m550mm800 kg

 

Валякът може да бъдe използван и като палцов валяк за зелено торене :

В междуредието се прави есенната основна обработка за нормалното за района есенно-зимно влаго-запасяване. Засява се с есенни през есента или пролетни през пролетта бобови или други покривни култури. Предлагат се и култури, които освен зелено торене, помагат в борбата с болестите и неприятелите. Всички те не позволяват на плевелите да покълнат и да се развиват. От друга страна, когато пораснат достатъчно, преди да започнат да втвърдяват, стъблата им се намачкват. Оставени в междуредието, те се превръщат в хумус.

палцов валяк Агромет